Bladtegninger på Mississippi
20-03-2024 09:00

Bladtegninger på Mississippi

- Forhåbentlig en ny tradition, siger kunst- og kulturstedets leder Bruno Nordensgaard

”Bladtegning i fremtidens medier” hedder udstillingen, som kunst- og kulturstedet Mississippi på Thyholm viser fra 23. marts til 28. april.

Den viser 200 tegninger og er blevet til i samarbejde med Danske Bladtegnere, en medlemsgruppe under Dansk Journalistforbund, og Bruno Nordensgaard, stifter og leder af Mississippi.

Udstillingen åbner 23. marts og løber frem til og med 28. april.

”Forhåbentlig kan vi starte en ny tradition,” siger Bruno Nordensgaard. ”Jeg er gammel bladudgiver og har en forkærlighed for aviser og bladtegninger. Den vil jeg gerne dele med andre. Udstillingen skal ses i sammenhæng med Årets Pressefoto, som vi har vist de foregående år, og som vi også viser i år. Så dér har vi vel allerede startet en tradition.”

De 200 tegninger er et øjebliksbillede af bladtegninger i danske medier, men også et kik ind i en usikker fremtid.

Gratis, hurtigt og let

De yngre mediebrugere fravælger traditionelle medier som aviser. De forventer at få nyheder, baggrundsstof og underholdning gratis, hurtigt og letfordøjeligt på hjemmesider og de sociale medier. Gerne på mobiltelefonen.

Aviser, som vi kender dem, fra mor var dreng, er blevet til multimediehuse med uafbrudte udgivelser på utallige platforme og kanaler.

Hvor annonceindtægterne i årtier tegnede sig for at tredjedele af en avis' indtjening, sendes pengene i dag til fx online platforme, sociale medier og influencere. Udgifterne til papir og distribution stiger. Abonnenterne falder fra i takt med, at abonnementsprisen nødvendigvis må stige, og de yngre mediebrugeres vaner ændrer sig.

Forståeligt nok, men lige beklageligt fylder den traditionelle trykte avis mindre og mindre i mediehusenes langsigtede planlægning og strategiske investeringer. Budgetterne beskæres, typisk ved, at der afskediges i avisens afdelinger og faggrupper.

En uddøende race

Således rammes også bladtegnerne, som nu desuden møder truslen fra kunstig intelligens (AI), efter at de i flere år har set tegne- og grafikprogrammer nærme sig deres domæne.

Bliver den kreative hjerne overflødig i takt med, at AI bliver mere intelligent?

Mia Mottelson, nyudnævnt forperson for Danske Bladtegnere, står for koordineringen af udstillingen på Mississippi.

Hun siger blandt andet:

”En række tegnere har de seneste år mistet deres faste tilknytning til et dagblad som følge af mange fyringer inden for branchen. Vi er en uddøende race, når det handler om fast arbejde på aviserne. I dag er tilknytningen løsere og på freelance-basis.”

Disse tendenser er genstand for en paneldebat om ”bladtegning i fremtidens medier” ved udstillingens fernisering 23. marts.

Debatten foregår mellem tre medlemmer af Danske Bladtegnere: Lena Nicolajsen, Mia Mottelson og Bob Katzenelson.

Stine Spedsbjerg er moderator og byder ind i debatten med kvalificerede indspark.

Alle fire ovennævnte er freelancere, som stort set alle deres kolleger er det i dag.

For 10-20-30 år siden ville en bladtegner typisk være fastansat med en god gage og en attraktiv pensionsordning på et dagblad, et fagblad eller ugeblad, hvor streg og navn ville bidrage markant til bladets profil.

Men det var en anden tid! I dag arbejder bladtegnerne for flere medier, ikke kun de trykte, og med meget andet end bladtegning og de beslægtede genrer tegneserier og illustration. Det gør de, fordi de er kreative mennesker, og fordi de som freelancere - ikke uventet! - skal sikre sig en indkomst.

En af de tre i panelet har fx lavet scenografi til foreløbig tre operaer, en anden designer mønstre og børnelegetøj, en tredje vægtekstiler foruden at hun sysler med keramik, moderator Stine Spedsbjerg er også forfatter samt kreativ med fx broderi og meget andet i en lang liste.

Sådanne aktiviteter, sådanne lister kan blive længere og mere mangeartede dén dag, da AI måske kan erstatte menneskelig kreativitet og spytte bladtegninger ud i en lind strøm.

Kommer det til at ske? Ja, det vil åbningsdagens paneldebat måske give et svar på.

Debat på storskærm

Debatten optages på video og vises på en storskærm i gymnastiksalen fra slutningen af marts, til udstillingen slutter 28. april. Den vil også kunne ses på Danske Bladtegneres hjemmeside https://danskebladtegnere.com/

I gymnastiksalen – også benævnt sal E - er 25 nye, originale værker ophængt.

Alle Mississippis øvrige lokaler er også i brug. I rummene A og B hænger i alt 150 print ned fra loftet – tegninger og udtalelser om bladtegning under overskriften ”Ej blot til grin”. Her kommer tegnerne selv og folk omkring dem til orde, redaktører såvel som forfattere – og selveste ChatGPT!

Længere inde i hovedbygningen, i afsnit C, møder de besøgende udskårne talebobler med markante udtalelser fra bl.a. redaktører om ytringsfrihed og bladtegnernes fremtid. Her hænger desuden tomme talebobler med plads til DIN mening.

I pavillon D er væggene fyldt med postkort-store tegninger. De kan bruges til debat, de kan skabe eftertanke, irritation, smil – og de kan tages med hjem.

KUNST- OG KULTURSTEDET MISSISSIPPI

har hjemme på Odby gamle Skole, Jupitervej 26, Uglev, 7790 Hvidbjerg. Åbningstiderne er 13.30 til 17.00 torsdag, fredag, lørdag og søndag samt alle helligdage. Der kan aftales besøg uden for disse åbningstider.

Web http://www.mississippi.dk/ • Facebook https://www.facebook.com/mississippikunstkultur