Har du hørt de gode nyheder, som giver afghanske kvinder og piger beskyttelse i Danmark?
03-02-2023 22:00

Har du hørt de gode nyheder,
som giver afghanske kvinder og piger beskyttelse i Danmark?


I UNHCR, FN's Flygtningeorganisation, glæder vi os over nyheden om Flygtningenævnets beslutning, der betyder, at kvinder og piger fra Afghanistan nu skal anerkendes som flygtninge, fordi deres liv og frihed er i fare, alene på baggrund af deres køn.

Flygtningenævnets nye praksis er samtidig en påmindelse om den myriade af grove menneskerettighedskrænkelser og restriktioner, som kvinder og piger i Afghanistan udsættes for.

Fra at kunne gå i skole, studere, arbejde og bevæge sig frit, er det nu bl.a. blevet forbudt for piger at gå i skole efter 5. klasse, kvinder er blevet forment adgang til parker, udelukket fra landets universiteter og nægtet arbejde i nødhjælpsorganisationer i landet, og når de bevæger sig ud, skal de være ledsaget af en mandlig værge. 

“Det er meget positivt, at Flygtningenævnet anerkender, at de meget betydelige krænkelser af afghanske kvinder og pigers menneskerettigheder er så alvorlige, at de danner grundlag for, at afghanske kvinder og piger, der måtte komme til Danmark, kan få beskyttelse her i landet som flygtninge,” siger Elisabeth Haslund, der er talsperson for UNHCR, FN's Flygtningeorganisation, i Danmark, Norden og Baltikum.

I UNHCR har vi været til stede i Afghanistan i årtier for at levere akut nødhjælp, husly og iværksætte projekter for bl.a. at hjælpe internt fordrevne piger og kvinder med adgang til skole og arbejde. I 2022 har vi givet livreddende nødhjælp som bl.a. telte, varme tæpper, solcellelamper, varmeovne og brændsel, hygiejnekit, kontant-nødhjælp og beskyttelse til 5,5 millioner afghanere på flugt.

Senest har UNHCR sammen med øvrige FN-agenturer og globale ngo'er været ude med en appel for at lægge pres på Taliban om at ophæve forbuddet mod kvindelige humanitære ansatte i Afghanistan. Et forbud, som er en alvorlig fornægtelse af kvindernes rettigheder, og som får afghanske kvinder til at frygte for deres fremtid.

Samtidig kan forbuddet også få enorme konsekvenser for den kritiske humanitære nødhjælp til landet på et tidspunkt, hvor halvdelen af Afghanistans befolkning står over for akut fødevareusikkerhed, og mere end 3 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem mens isnende kulde, snestorme og frostgrader raserer i landet.

Læs her, hvordan afghanske kvinder tvunget på flugt, som arbejder på et UNHCR-støttet projekt, frygter for deres fremtid med det nye forbud.

“Imens Flygtningenævnets nye praksis herhjemme er et positivt skridt, fortsætter vi
i UNHCR vores livreddende hjælpeindsats i Afghanistan, hvor vi gør alt, hvad vi kan for at få hjælp og beskyttelse ud til de mange internt fordrevne mennesker. Sammen med andre FN-organisationer arbejder vi også på at skabe forbedringer af kvinder og pigers menneskerettigheder, blandt andet når det kommer til lige adgang til at gå i skole,“ siger Elisabeth.

Vil du hjælpe os med at hjælpe afghanske piger og kvinder tvunget på flugt? Uanset beløb, er du med til at gøre en livsvigtig forskel. 

GIV ET BIDRAG I DAG

Din støtte går bl.a. til vores skoleprojekter for internt fordrevne børn, socialøkonomiske indsatser, som giver kvinder mulighed for at tillære sig nye færdigheder og komme i arbejde eller til kontant-nødhjælp til mødre, så de kan betale for de mest essentielle ting og derved undgå at skulle være nødsaget til at gifte deres unge piger væk for bl.a. at få råd til næste måltid.

Af hjertet tak for at læse med og for din opbakning og solidaritet med mennesker på flugt.💙

Mange hjertevarme hilsner