Skolernes Motionsdag styrker udfordrede idrætsfællesskaber
06-10-2021 13:00

Skolernes Motionsdag styrker udfordrede idrætsfællesskaber

Corona var hård for børn og unges aktive liv i skolen og i foreningerne, men Skolernes Motionsdag kan være med til at genstarte de aktive vaner, mener Dansk Skoleidræt.

Når landets skoleelever den 15. oktober trækker i idrætstøjet på Skolernes Motionsdag til en aktiv dag med løb, leg, dans, svømning, cykling og meget andet, så har deltagelsen langt større perspektiver end blot en hyggelig afslutning inden efterårsferien.

Skolernes Motionsdag kan være med til at styrke nogle bevægelsesfællesskaber, som efter en lang periode med corona er udfordrede. Undersøgelser viser, at hver tredje elev slet ikke havde idræt eller bevægelseslektioner i skolen under corona. Og i gennemsnit var de 6-16-årige kun fysisk aktive lidt over en halv time om dagen. Når en del unge samtidig er forsvundet fra idrætsforeningerne, er udfordringen med svækkede idrætsfællesskaber til at få øje på.

I den sammenhæng kan Skolernes Motionsdag gøre en forskel, mener Dansk Skoleidræt.

- Hvis Skolernes Motionsdag bliver tilrettelagt på en sjov og god måde på den enkelte skole, kan den være med til at genstarte nogle aktive vaner for børn og unge. Det er velkendt, at positive oplevelser med idræt og bevægelse kan starte en positiv spiral, så man vil have mere, og så det ikke er så grænseoverskridende at være aktiv både i og udenfor skoletid, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Hele skolen kan igen være samlet
Dansk Skoleidræt står bag Skolernes Motionsdag, som er en fast tradition på landets skoler. I 2021 er landets skoler blevet opfordret til helt lavpraktisk at registrere deres deltagelse i Skolernes Motionsdag. Tilmeldingen er åben helt frem til selve dagen, men allerede nu har mere end 500 skoler tilmeldt sig, hvilket gør Skolernes Motionsdag til den største én-dags motionsevent i Danmark.

- Sidste år var Skolernes Motionsdag coronaramt, og der måtte laves små klassevise motionsdage. I år kan hele skolen igen være samlet, og det er den slags store fælles oplevelser med idræt og bevægelse, som kan styrke elevernes trivsel og ikke mindst skabe begejstring og minde den enkelte elev om, hvor skønt det er at få rørt sig gennem fælles idrætsoplevelser, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Skolernes Motionsdag er i år også en del af ”Danmarks Motionsuge”, som er et samarbejde mellem DR, Dansk Firmaidrætsforbund, DIF, DGI, ISCA og Dansk Skoleidræt. Det er samme kreds, der driver indsatsen ”Sammen i bevægelse”, som siden årsskiftet har igangsat initiativer, der skal inspirere danskerne til at bevæge sig.

”Danmarks Motionsuge” giver med cirka 2.000 gratis tilbud en masse bevægelsesmuligheder, og i den kontekst opfordrer Dansk Skoleidræt landets skoler til at stemme i og sætte hele uge 41 af til fx en emneuge om sundhed og bevægelse. Organisationen har derfor udarbejdet et bredt inspirationsmateriale med en masse aktiviteter til formålet.

- Det er nu, vi alle skal i gang igen ovenpå en hård coronaperiode. Og ikke mindst ude på skolerne er der behov for at komme tilbage til de gode aktive vaner og den varierede skoledag, som corona satte under pres. Lad Skolernes Motionsdag være den glædelige begivenhed, som genstarter det vigtige arbejde med bevægelse, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

---

Fakta om Skolernes Motionsdag

  • Skolernes Motionsdag blev stiftet i 1982 som "De Fynske Skolers Motionsløb" af en gruppe idrætslærere i Dansk Skoleidræts daværende amtsudvalg på Fyn. Første år deltog mere end 55.000 elever i løbet.
  • Begivenheden bredte sig allerede året efter til resten af landet og blev omdøbt til ”Skolernes Motionsløb”.
  • I begyndelsen var det udelukkende en dag med løb, men motionsaktiviteterne udviklede sig rundt om på skolerne, og i 1993 blev dagen omdøbt til "Skolernes Motionsdag".
  • Læs hele historien om Skolernes Motionsdag her.
  • En undersøgelse fra 2018 viser, at 96 procent af Danmarks folke-, fri-, privat- og specialskoler deltager i Skolernes Motionsdag med knap 650.000 aktive elever. Oveni tallet kan lægges flere efterskoler, gymnasier og erhvervsskoler samt et ikke opgjort antal daginstitutioner.
  • I 2021 er landets skoler blevet opfordret til at registrere deres deltagelse i Skolernes Motionsdag. Tilmeldingen er åben helt frem til selve dagen, og antallet af skoler og elever kan følges på www.skolernesmotionsdag.dk

---

Fakta om Dansk Skoleidræt

  • Dansk Skoleidræt er en landsdækkende, non-profit idrætsorganisation, der arbejder for at fremme alle elevers læring og trivsel gennem idræt og bevægelse i en varieret skoledag.
  • Dansk Skoleidræt er som den eneste organisation i Danmark stærkt forankret i både skoleverdenen og idrætsverdenen. Gennem 15 kredsforeninger, der alle drives af aktive idrætslærere, forgrener organisationen sig helt ud på lærerværelserne, på boldbanen og i idrætshallen - og bringer skoleidrætten ud i alle dele af landet.
  • Hvor landssekretariatet i Nyborg bl.a. udvikler inspirationsmaterialer til skolernes arbejde med idrætsfaget og med bevægelse i undervisningen, sørger kredsforeningerne for at arrangere stævner, turneringer, træf og andre arrangementer, skolerne lokalt kan deltage i.
  • Den 28. september 2021 fyldte Dansk Skoleidræt 75 år. Dyk ned i Dansk Skoleidræts historie og arbejde i det nye jubilæumsmagasin og på www.skoleidraet.dk