Kan verden repareres?
08-09-2021 16:00

Kan verden repareres?

Mississippi på Thyholm har et bud. Lørdag den 11. sept. har Mississippi fernisering på to udstillinger: ”Reparer verden 2021” og ”Kunst og genbrug”.

Reparer Verden 2021: Kunsten at reparere - reparation som kunst. For andet år i træk afholder vi en udstilling med fokus på reparationskunst. Denne gang afholder vi også en række arrangementer i tilknytning til udstillingen.

Udstillingen omfatter i år fire dele:

Reparationskunst af Eline Medbøehttps://www.elinem.no

Eline er norsk tekstilkunstner og grafiker og udstiller i ind-og udland. Hun arbejder især med at genbruge gamle materialer, undersøge hvad de gemmer inden i sig og omforme dem til ny spændende mode eller installationer, som får en til at tænke over tingene. Den 9. oktober fortæller Eline i en artist talk om sit arbejde med "reparation som kunst".

”Verdensdugen”

Verdensdugen blev lanceret på sidste års reparations-udstilling med sine hidtil 35 forskellige lapper syet af "lappe"-kunstnere rundt om i verden. Lapperne er syet sammen af den norske tekstilkunstner Eline Medbøe. Efter at have været rundt på norske gallerier i det sidste års tid, vender den tilbage til Mississippi i år med nye lapper. Søndag den 12. september afholder Eline en workshop, hvor alle kan komme og være med til at bidrage til dugen ved at sy en lap til dugen.
Den 13. september er det så 5. klasse på Thyholm skole, som sammen med Eline syr lapper og skaber deres helt egen verdens-dug, som man senere kan se på udstillingen.

Overalls-kunst-kollektivet

Overalls-kunst-kollektivet med Evelyn M. Dunbar (USA), Kriss Miller (USA) og Niels Windfeld Lund, er igen på banen og i år gælder det overalls, som alle har været ude i naturen. Det kan være i en kompost, i en sø eller nede i jorden hos orme og bænkebidere og blevet gnavet i og nu er blevet "genopdaget" af Evelyn, Kriss og Niels med nye reparationer og broderier. For at vise at kollektivets overalls ikke bare er til beskuelse, men også til brug i det daglige liv, bliver der et modeshow den 2. oktober med præsentation af kollektivets overalls i samarbejde med det danske modefirma LinenbyKrebs, som bidrager med bæredygtig mode i form af bluser og skjorter i hør, helt i tråd med brugen af hørtråd på overalls-broderiet. 

Håndværkets psykologi

Når man sidder og reparerer tøj og syr lapper, så er det ikke kun tøjet som bliver repareret, men der sker også noget med ens sind. Sammenhængen mellem psyke og håndarbejde er temaet for craftspsykologi, udviklet af Anne Kirketerp https://annekirketerp.dk/craft-psykologi/ . Den 3. oktober kommer Anne og fortæller om, hvad det er der sker, når man laver noget med hænderne og hvad det betyder for os som mennesker på både krop og sjæl at have noget i gang, specielt i form af håndarbejde.

For at få denne udstilling op at stå har vi fået hjælp af Nordea-Fonden, Færch Fonden, Hvidbjerg Vinduet og Hvidbjerg Bank.

”Kunst og Genbrug”

Titlen på den anden udstilling er: Kunst og genbrug. Her er det tale om kunst, der hovedsageligt er fremstillet af genbrugsting. Følgende kunstnere er med: Poul E. Nielsen, Spøttrup, Ilze Rudzite, Holstebro, Lene Smed Kjær, Vejle og Rita Ballegaard, Horsens.

Poul E. Nielsen
Poul E. Nielsen udvider Mississippis robot-tema med en skrotrobot. Poul E. Nielsen beskriver sig selv som barnlig nysgerrig over for verdens mærkværdigheder.
Oplevelsen af det fantastiske i at kunne benytte materialer og redskaber til at bearbejde det sansede - det er den stadige drivkraft bag hans kunstneriske udforskning og eksperimenterne.
Inspirationen henter han i naturens forunderlige verden og er optaget af det oprindelige. Han har blikket for det store i det små. Og han kan forundres over ting og fænomeners sammenhæng.



Ilze Rudzite

Ilze Rudzite er tekstilkunstner, som har en master i tekstilkunst fra Letlands Kunstakademi. Hendes kreative virke er inspireret fra naturen og genbrugsmaterialer med deres alsidige fortællinger og forunderlige æstetetik. Hendes fiberkunstværker passer ind i rammer af bæredygtig kunst, som respekterer materialets forhold til miljøøkologi. Formuleringen af det visuelle sprog stammer fra søgen efter et svar på eksistentielle spørgsmål om tilhørsforhold og identitet. Ilze Rudzite siger: ”Kunsten er et slags frirum, spiritualitet for mig, måden at bearbejde de ofte modstridende sanser i dagligdagen til noget personligt og meningsfuldt, at finde vejen til lyset og positivitet.”



Lene Smed Kjær

I 2017 kunne man i et hjørne på en udstilling se, hvad der umiddelbart lignede en dynejakke med et ganske kreativt mønster på overfladen. En nærmere iagttagelse viste dog, at der var tale om et værk fremstillet i genbrugsplastik. Nærmere beskrevet en uges forbrug af det syntetiske materiale i en ganske almindelig husholdning bestående af to personer.

Således kan man se kunstneren Lene Smed Kjær som kommenterende på klodens tilstand, hvilket blev underbygget i et senere værk, som helt oplagt yderligere satte fokus på problematikken. Denne gang i kraft af en installation bestående af gigantiske plastikgengivelser af fisk. Symbolikken er klar som dagen. Temaet er "Alt det PLASTIK"!



Rita Ballegaard

Rita Ballegaards billedarbejde har gennem årene bevæget sig fra kreativ broderiformning over akvarel, til fedtfarver og acryl. Hun arbejder stadig indenfor alle former og blander dem også gerne. Gennem årene har hun søgt alle relevante kurser for videre udvikling af kombinationen af de to håndværk. Hendes passion er farverne. Hun tager ofte udgangspunkt i dyr, mennesker, blomster eller andre ting omkring os.

 

De to spændende og meget specielle udstillinger kan ses frem til den 10. oktober der er åbent hver torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13.30-17.00