Sparekassen Vendsyssel fejrer 150-års jubilæum
03-02-2021 13:00

 

Sparekassen Vendsyssel
fejrer 150-års jubilæum

Da tre mænd den 6. februar 1871 stiftede Spare- og Laanekassen for Vraa og Em Sogne, havde de næppe forestillet sig, at nogle af 2021’s mest brugte ord ville være ’mundbind,’ ’samfundssind’ og ’corona.’ De havde måske heller ikke forestillet sig, at sparekassen ville være blandt Danmarks ti største pengeinstitutter, når sparekassen kan fejre 150-års jubilæum.

Meget har dog ændret sig siden den spæde start, og sparekassen har vokset sig stor og stærk. I 2001 fusionerede Vrå Sparekasse med Jelstrup-Lyngby Sparekasse, og Sparekassen Vendsyssel blev dannet. Siden er der fulgt 10 fusioner, senest med Salling Bank i 2020, ligesom sparekassen også har overtaget ni afdelinger fra andre pengeinstitutter.

Sparekassen har mangedoblet sin størrelse og har nu afdelinger fra Skagen til Midtjylland, samt to afdelinger i København, og 703 medarbejdere. Ved stiftelsen i 1871 var sparekassens garantkapital på 265 rigsdalere, i dag beløber garantkapitalen sig til 2,6 mia. Man må altså sige, at sparekassemodellen, hvor sparekassen som et selvejende pengeinstitut er støttet af 177.000 kunder, hvoraf 53.554 også er garanter, har vist sig at være langtidsholdbar.

Også Vrå By kan fejre 150-års jubilæum i 2021. Ligesom sparekassen er byen grundlagt i 1871, hvor jernbanen kom til byen. Vrå og Sparekassen Vendsyssel hænger altså uløseligt sammen. Sparekassen er skudt i vejret, men har stadig rødderne solidt plantet i Vrå.

I starten havde sparekassen til huse hjemme på gården hos medstifter Jens Peter Larsen, der også var sparekassens første formand. Siden 1925 har sparekassen haft hovedkontor i Østergade 15, først i dele af bygningen, hvor der i starten også var plads til kommunekontor, mødelokaler for sognerådet og lægepraksis. Siden overtog sparekassen hele bygningen, og senere i år åbnes dørene til en ny tilbygning på 900 kvm. Den nye bygning får et nyt stort indgangsparti i glas, men ellers holdes tilbygningen i samme stil som den smukke gamle rødstensbygning. De ekstra kvm skaber plads til ca. 150 medarbejdere på en af byens største arbejdspladser.

-Jeg er stolt af de mange vellykkede fusioner, sparekassen har gennemført, og af de velgørende fonde, der er kommet ud af fusionerne, som samlet set hvert år uddeler 13-15 mio. kr. til de lokalsamfund, hvor sparekassen har sit daglige virke. Derfor vil jeg også sige tak til direktører og bestyrelser i de fusionerede sparekasser, der var fremsynede og så, at en større og stærkere sparekasse var fremtiden, siger administrerende direktør Vagn Hansen og fortsætter:

- Sparekassen er altså bl.a. skabt af mange mindre pengeinstitutter, og det har efter alle vores fusioner været vigtigt for os at fastholde den forankring, som i forvejen var i lokalområderne. Vi fortsætter med at støtte det lokale foreningsliv, ligesom vi løbende udbygger vores lokale rådgivningskompetencer. Kompetencerne skal så tæt på kunderne som muligt, og vores specialister er derfor ikke samlet i Vrå, men placeret fysisk rundt omkring i vores lokalområder. For os er det vigtigt, at den lokale forankring ikke kun er noget, vi taler om, men noget vi dyrker i hverdagen.  

I anledning af jubilæet har sparekassen i samarbejde med journalist Niels Henriksen og fotograf Aksel Søgaard produceret en bog om sparekassens historie fra 1871 til i dag. Efter den 1. marts er det derfor – så længe lager haves – muligt for sparekassens garanter at hente en gratis jubilæumsbog i alle sparekassens afdelinger.

Yderligere jubilæumsfestligheder må desværre udsættes pga. covid-19-epidemien, men sparekassen og dens medarbejdere glæder sig til at kunne invitere byens borgere og andre interesserede indenfor i den nye bygning i Vrå.