OMSTRIDT 25-ÅRS REGEL AFSKAFFET
27-01-2021 15:00

OMSTRIDT 25-ÅRS REGEL AFSKAFFET

Foreninger med voksne medlemmer i Struer Kommune slipper fremover for træk i det kommunale lokaletilskud efter byrådet tirsdag aften afskaffede den såkaldte 25-års regel. Afskaffelsen skal skabe flere aktiviteter og booste hele foreningslivet, der samtidig kan søge råd og vejledning hos DGI.

Foreningsmedlemmer over 25 år har indtil i dag været forbundet med mindre økonomisk lokaletilskud fra Struer Kommune til foreninger. Det skyldes et regelsæt i folkeoplysningsloven, hvis oprindelige sigte var understøttelse af aktiviteter og faciliteter for børne- og ungdomsarbejde – altså aktiviteter for børn og unge under 25 år. 

Reglen havde den konsekvens, at det for en del foreninger og deres aktiviteter ikke var hensigtsmæssigt at have medlemmer over 25 år. Derfor er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Struer Kommune, Lars Møller Pedersen, særligt glad for byrådets afskaffelse af reglen.

”Vi har som kommune et ansvar for at sikre, at alle - uanset om man så er 5, 15, 25 eller 75 får mulighed for at tage del i et aktivt fritidsliv,” siger Lars Møller Pedersen og fortsætter:

“Afskaffelsen af 25-års reglen er en kæmpe gevinst for både borgere og hele foreningslivet i Struer Kommune, der – når coronasmitten tillader det – nemmere kan udvide aktiviteterne for alle aldersgrupper. Afskaffelsen ligger samtidig rigtig fint i tråd med kommunens engagement i samarbejdet omkring ‘Bevæg dig for livet’, hvor vi et partnerskab med DGI og DIF er med til at understøtte målet om at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.” 

DGI Vestjylland klar med støtte
I DGI Vestjylland ser man ligeledes med stor glæde på afskaffelsen af 25-års reglen i Struer Kommune. Landdelsforeningen står klar med masser af viden og fagfolk inden for idrætsforeningsområdet, der kan understøtte kommende initiativer med råd og vejledning.

“Det er meget glædeligt, at Struer Kommune afskaffer 25-års reglen. Kommunen kender deres borgere og spirene i foreningslivet, hvilket kan gavne vores samarbejde om at stimulere flere aktiviteter til gavn for borgerne. Vi længes efter hverdagen på den anden side af corona, og jeg tror, at alle for tiden mindes om vigtigheden af vores fællesskaber,” siger Per Østergaard, formand for DGI Vestjylland.

Afskaffelsen træder i kraft fra og med foreningernes regnskabsår 2021.

 

FAKTA
AFSKAFFELSE AF 25-ÅRS REGLEN

Der har gennem en årrække være et ønske op ophævelse af den såkaldte 25-års regel i forbindelse med lokaletilskud til egne og lejede lokaler på folkeoplysningsområdet. 

Ændringen af reglerne i Struer Kommune bliver gældende fra og med foreningernes regnskabsår 2021. Det er samtidigt besluttet, at lokaletilskud fremover udbetales a conto forud – hvorfor foreningerne allerede i 2021 vil blive likviditetsmæssigt styrket. Merudgiften for kommunen finansieres inden for den eksisterende budgetramme på kultur- og fritidsområdet.

Partnerskabsaftalen ‘Bevæg dig for livet’ er indgået mellem DGI og Danmarks Idrætsforbund med støtte fra Nordea-fonden og TrygFonden til at indfri idrætsforeningernes vision om, at 50 % af danskerne skal være medlem af en idrætsforening samt 75 % af befolkningen skal være idrætsaktive i 2025.