Vi kunne ikke lade være ​med at bryde tavsheden
24-01-2021 15:00
Foto: Mikkel Hargaard

Vi kunne ikke lade være
med at bryde tavsheden

Det lille spillested Høloftet på Thyholm er netop af GAFFA indstillet til ’Årets danske LIVE initiativ prisen. 

Høloftet havde eksisteret i kun 6 år, da Coronaen lukkede landet – og dermed også kulturen - ned. ’Vi ser os stadig som sådan et lille upcoming’ spillested, men alligevel fandt vi jo ud af, at vi havde et allerede planlagt 2020, som slet, slet ikke blev, som forventet’, siger ejerne Hanne og Bent Hargaard.

For som så mange andre spillesteder gik der ret hurtig meget af forårets tid med at finde nye datoer med musikere, flytte et hav af billetter samt svare på spørgsmål fra kommende gæster, som selvfølgelig mange gange kunne komme i tvivl, om den ene eller den anden koncert blev til noget. ’Det var en helt vild periode, og usikkerheden om, hvornår det mon vendte, var altså næsten den værste… og det viste sig også at trække lidt ud’, siger BentFoto: Peter Kjeldberg

 

Befrielsesfest

Da vi nåede hen til maj, og der altså havde været helt stille her på Høloftet siden 11. marts, påbegyndte der en stille åbning af kulturen i Danmark – men udendørs. Det var bl.a. på dette tidspunkt at der blev annonceret drive-in koncerter rundt omkring.

’Vi var virkelig sultne efter at komme i gang igen, men vi savnede musikken, savnede publikum, savnede stemningen, snakken ved bordene, forventningerne lige inden musikken går på. Derfor begyndte vi at drøfte, hvordan musikken igen kunne komme til at spille hos os med naturligvis al den hensyn til afstandskrav osv., som gjaldt i foråret’, fortæller Hanne og Bent.

Og jo mere snakken gik, blev planerne mere og mere konkrete. Den store plæne foran Høloftet, hvor man nærmest sidder på kanten af Limfjorden, skulle i brug. Flere musikere, bl.a. Poul Krebs, havde tidligere foreslået en sommerkoncert der. Men det var blevet slået hen. Men nu hvor al aktivitet indendørs på Høloftet var umulig, tog Hanne og Bent alligevel fat om idéen. Der skulle laves en dejlig koncert på plænen, og det skulle være Høloftets befrielsesfest.

200 stole og en kridtmaskine

Alberte Winding og Andreas Fuglebæk blev hyret til den første udendørskoncert i Høloftets historie. 7. august skulle det være. Og så gik arbejdet ellers i gang med at etablere set-uppet, som gerne skulle rime lidt på den stil, som Høloftet er kendt for – intimitet, fællesspisning inden koncerten, egne importerede vine, masser af hygge og så ellers musikken i fokus. Da der var krav om siddende publikum, drønede Hanne og Bent Midt- og Vestjylland rundt efter gode havestole. 200 stk. blev købt og klunset og med lån af en kridtmaskine blev plænen i bedste fodboldbanestil inddelt i zoner, så man kunne sikre gældende afstand mellem publikum.

Kalenderen blev fyldt – og senere plænen

Og mens dette arbejde stod på, blev der snakket med flere musikere. ’ Det var en underlig tid. Både vi, vort publikum men jo så sandelig også musikerne var jo så sultne efter at få skabt noget. Så vi gjorde det bare. Fik landet de dejligste aftaler med musikere, som virkelig gerne ville det, og som var med på, at vi fortsat ville holde det intimt og sikkert med kun 200 gæster’, fortæller Bent og fortsætter: ’Vi var tidligt ude, og der var ikke så mange andre, der var i gang der i maj, så vi havde nok rigtig gode betingelser for at lande aftaler med musikken og samtidig får solgt billetterne’.

Så inden for kort tid stod Høloftet med et fuldt program under navnet PICNIC PÅ PLÆNEN. Alle koncertaftenerne blev indledt med en udleveret Picnickurv, og med sig havde selv et lille campingbord, hvis de havde lyst til det. I løbet af august nød publikum, foruden Alberte Winding, Allan Olsen, Poul Krebs band, Jakob Dinesen og Lars Lilholt. Og da mobilscenen blev fjernet i slutningen af august, havde der til alle de udsolgte aftener været 1400 gæster på Plænen.

GAFFA-prisen

Her 5 måneder senere, i det kolde januar, dukker der så en besked op om, at PICNIC PÅ PLÆNEN er indstillet til GAFFA PRISEN som ’årets danske Live initiativ 2021’. ’Det er fuldstændigt vildt. Vi ved udmærket godt, at vi er små i det her, men at GAFFA har indstillet os, er virkelig noget, vi er glade for. At vi alle – musikere, publikum og Høloftet – skabte disse aftener på plænen sidste sommer vil vi aldrig glemme. Det har i høj grad hjulet os gennem et svært år – sådan moralsk’, slutter Hanne og Bent

Her kan du stemme: https://gaffa.dk/prisen

Vi gør det

Men uanset, hvor langt Høloftet kommer i den prisuddeling, så er de allerede klar til gentagelse. 2021 bliver år 2 med PICNIC PÅ PLÆNEN, de første par artister er annonceret, og i løbet af de næste uge offentliggøres de sidste navne til endnu en sommer med musik på plænen foran HøloftetFoto: Christian Mortensen