Ikke-ryger-lejligheder hitter
14-07-2020 23:00

Ikke-ryger-lejligheder hitter
TENDENS: Stor interesse for helt røgfri lejeboliger i Vejle – flere og flere nyopførte lejligheder i landet er røgfri

Udlejningen af i alt 228 lejligheder på Flegmade i centrum af Vejle går strygende, oplyser Home Lynggaard & Hansen, der står for udlejningen på vegne af PFA Pension.

På nuværende tidspunkt er der lavet kontrakter på mere end 55 % af lejlighederne, hvor de første lejere flyttede ind midt i marts, og hvor den sidste af i alt tre etaper er klar til indflytning fra midt i september.

Og udlejningen går strygende - selv om boligerne og fællesarealerne Flegmade er 100 % røgfri.

Projektchef i Home Lynggaard & Hansen, Mette Hjære, oplyser, at der slet ikke må ryges i ejendommen – heller ikke på altaner eller terrasser.

”Kunderne har taget godt imod det, og det har ikke været et problem i udlejningen af lejlighederne - næsten tværtimod,” siger Mette Hjære, som fortæller videre, at kun en enkelt eller to lejere foreløbig er sprunget fra i Flegmade på grund af rygeforbuddet.

Der er en stigende tendens til, at nyopførte boliger er røgfri, fortæller Mette Hjære videre.

”Røgfri boliger vil vi nok se endnu mere i fremtiden, da ikke-rygere, som der jo er flest af, let kan føle sig generet af røglugt, der trænger ind fra naboer og over-/underboer,” forklarer hun.

”Efterhånden er langt de fleste af de lejligheder, vi lejer ud, ’røgfri’. Sådan var det bestemt ikke for en fem års tid siden,” siger projektchefen fra Home.

Og det er uanset, om det er privat udlejning eller for pensionskasserne.

De projekter, som Home Lynggaard & Hansen har, der er kombineret leje- og ejerlejligheder, er det helt røgfri for lejerne, mens det er sværere at ’bestemme’ over ejerne.

”Som regel er det dog sådan, at en ejer må ryge i sin egen bolig, men ikke på fællesområder,” siger Mette Hjære.

Stigende tendens
Hos home Projektsalg og udlejning v/ Lone Bøegh Henriksen med base i København, der årligt udlejer 2.500-3.000 lejligheder, bekræfter projektchef og partner Per Mørkenborg udviklingen.

”Vi ser en stigende tendens til røgfrie ejendomme fra især pensionskasser, fonde og lignende, som ønsker at være ’politisk korrekte’ og har samfundsmæssige hensyn indarbejdet i deres investeringspolitik,” siger Per Mørkenborg.

Han fortæller videre, at Home Projektsalg og udlejning kun møder ganske få kunder, som vælger boligerne fra, hvis man ikke må ryge inde.
”Vi er nok ved at være der, hvor flere vil vælge lejligheder fra, hvis de ikke er røgfri. Mange vælger i forvejen kun at ryge ude,” siger Per Mørkenborg, som gætter på, at der også er nogle enkelte, der ikke vil sige nej til en god lejlighed og måske i hemmelighed ryger ’forbudt’ under emhætten.

Han vurderer, at i ni ud af ti nye projekter med lejeboliger er det ikke tilladt at ryge inde i lejligheden, hvilket reguleres via husorden og/eller direkte i lejekontraken.

I mange ejendomme er det tilladt at ryge udendørs, hvis det ikke generer andre, og dette reguleres via husordenen.

”Det er nok kun i hver 10. ejendom, at man ikke må ryge på sin altan eller terrasse,” oplever han.

Ifølge Home Projektsalg og udlejning ser man også, at ejendomme med ejerlejligheder i stigende grad er røgfri, men her kræver det, at man vedtager dette i ejerforeningen.

Husdyr ingen adgang og el-delebilsordning

Tilbage i Vejle er det heller ikke tilladt at holde husdyr i byggeriet.

En helt speciel ting for Flegmade er i øvrigt, at PFA har etableret en el-delebilsordning, hvor man kan booke og bruge bilen efter behov – også selvom man ikke bor på Flegmade.

Der er allerede nu etableret en el-delebil, og tre mere vil blive etableret i tiden frem til september.