Kæmpe sommerhusboom skæpper i den lokale kasse
14-07-2020 23:00

Kæmpe sommerhusboom skæpper i den lokale kasse

400.000 kr. til renovering: Alletiders sommerhus-rekord gavner lokale butikker, restauranter og håndværkere, lyder det fra Home

Når det regner på sommerhusejerne, drypper det på det lokale erhvervsliv. Flere end 5.800 sommerhuse har skiftet ejer i løbet af tre måneder fra april til juni, viser tal fra Boligsiden, og det er noget, der kan mærkes lokalt.

”Der er ingen tvivl om, at der er en forøget lokal omsætning. De nye sommerhus køber har større krav til deres sommerhuse og opdaterer en del på deres nye investering. Størstedelen gør brug af lokale håndværkerne,” siger partner og ejendomsmægler Jesper Finnemann-Andersen fra Home Jægerspris.

Køberne kommer med store drømme og en lyst til at sætte deres præg på huset.

”Vi oplever, at mange gerne vil sætte eget præg på sommerhuset, særligt med en opfriskning af farver, dvs. maling ud- og indvendig, udskiftning eller udvidelse af en terrassen, modernisering af køkken og bad, opsætning af brændeovn osv.,” siger indehaver og ejendomsmægler Michael H. Jørgensen med Home-butikker i Holbæk, Bramsnæs, Asnæs, Lyngen og Vig.

Han har for ganske nylig solgt et sommerhus til en familie, der regner med at bruge ca. 400.000 kr. på forbedringer i deres nyerhvervede sommerhus til 1,5 mio. kr. Blandt andet på et nyt køkken, nyt bad, nye plankegulve og nye el-installationer.

”I Hornbæk har vi nok hele spektret fra en lille ny terrasse, til store til- og ombygninger. Huse bliver ofte revet ned og bygget nyt. Lokal omsætning sker både ved en ny terrasse og store tilbygninger. Men ikke ved nybyg. Her har kunderne ofte egne håndværkere fra København, der gerne kører en god halv time for en opgave,” siger ejendomsmægler Mikkel Friis, der er medindehaver af Home Hornbæk og tre andre Home-forretninger.

Ejerskiftet i sommerhuset betyder også, at de lokale erhvervsdrivende får flere kunder i butikken – fordi de nye ejere ofte bruger huset mere og er mere opsøgende i lokalområdet.

”Det ses især i byggemarkeder og hos købmand, bager, supermarkeder og spisesteder,” siger ejendomsmægler Sten Nielsen, der er indehaver af Home Gilleleje, Tisvildeleje, Helsinge og Hornbæk.

Ejendomsmæglerne selv har som lokale erhvervsdrivende også mærket de gode tider.

”Vores mæglere har haft så travlt som aldrig før, og vi har i flere uger solgt to-tre gange flere sommerhuse end normalt,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.