Udsigt til imponerende snegleår
27-02-2020 10:00

Udsigt til imponerende snegleår

Det meget våde efterår og den lune vinter har været ideel for den såkaldte dræbersnegl, da de små snegle, som udklækkes om efteråret, lettere har kunnet overlevet vintermånederne. De små snegle har nemlig brug for både fugt og temperaturer over 5 grader for at være aktive. Dermed har de helt uhørt kunnet bruge hele januar og februar på at spise sig store, forklarer fagkonsulent i brancheforeningen Danske Anlægsgartnere, Kim Tang.

”Det betyder, at de også vil blive kønsmodne tidligere, så vi når sandsynligvis at få en hel ekstra generation af dræbersnegle i år. Samtidig kan flere af de fuldvoksne snegle også have overlevet på grund af den manglende frost, så de danske haveejere kan altså se frem til en betragtelig snegleudfordring i 2020,” forklarer Kim Tang.

Han anbefaler, at haveejere som før har været plaget af dræbersnegle allerede nu - på dage med temperaturer over 5 grader - går ud og søger efter snegle. Her skal man starte med at kigge lune steder i haven, hvor der findes skjulesteder for snegle, såsom kvas, brædder, krukker og lignende.

”Da de fleste snegle er små tidligt på året, kan de være svære at få øje på, så kik også på køkkenhavens overvintrende grøntsager og vintergækkernes blomster. Er der spist af planterne, er der snegle i haven. Det kan anbefales at bruge en saks eller spade til at dræbe sneglene ved at klippe dem over, og at lade snegle ligge, da andre snegle tiltrækkes af de døde snegle, som du derefter også kan få fat på,” siger Kim Tang og pointerer, at ifølge Skov- og Naturstyrelsen kan hver dræbersnegl lægge op til 400 æg.

Oversvømmelse og solsorte

Som et lille plaster på såret til de mange villaejere, som har været plaget af oversvømmelse i de seneste måneder, pointerer Kim Tang, at dræbersneglen ikke kan svømme.

”De kan flyde lidt, men hvis man har en have, som reelt har været oversvømmet, så er man i det mindste relativt sikker på, at man er sluppet af med den værste snegleplage,” lyder det.

Flere steder i landet har man desuden observeret, at solsorte godt kan spise de mindre dræbersnegle, selvom den iberiske skovsnegl er en invasiv art, som ikke naturligt er hjemhørende i Danmark.

”Dræbersnegle er ikke på solsortens normale menu, men meget tyder på, at man godt kan hjælpe dem til at lære at spise de små, nye snegle. Når man går en tur i haven og har samlet en håndfuld, kan man derfor overveje at lægge dem på foderbrættet i stedet for straks at tage livet af dem. Over et par generationer kan det sagtens være, at vi kan få lært solsorten at hjælpe os med dræbersneglene og langsomt måske også at tage større og større individer,” forklarer Kim Tang.

Du kan læse mere om dræbersnegle og bekæmpelsesmetoder på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside her: https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/bloeddyr/iberisk-skovsnegl/