Hellere julegæst end julevært
20-12-2019 12:00
Foto: Colourbox

 

Hellere julegæst end julevært

Knap hver 4. foretrækker jul hos andre – for hver 8. betyder det alt at være hjemme. Sønderjyderne er mest stavnsbundne til jul – at være gæst er mest populært blandt københavnerne, viser stor spørgeundersøgelse om danskernes ønsker til juleaften.

Julen er traditionernes tid, men hvor vil vi egentlig helst holde jul, hvis vi selv kan bestemme? Det svarer en ny spørgeundersøgelse fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home nu på.

Der er tale om en repræsentativ undersøgelse blandt 1906 voksne, der bor i Danmark og som holder jul.

”Undersøgelsen viser, at vi ikke er så traditionsbundne, som vi måske går og tror om hinanden, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Faktisk svarer 60 %, at ’det er lige fint, om juleaften er hos mig eller andre’. At vores eget hjem er det eneste rigtige til jul, bliver også pillet ned. Kun 12 % siger, at ’det betyder alt’, at juleaften bliver holdt hjemme hos dem. Hele 23 % er helst julegæst hos andre.

”Vi kan godt lide at holde julen ude. Alt i alt er otte ud af ti (83 %) gerne gæst hos andre. En juleaften med flere familier og flere generationer sammen kræver typisk godt med plads, men om det er pladsen, det praktiske eller det følelsesmæssige, der spiller ind, svarer undersøgelsen ikke på, men det er nok en god blanding, ” siger Michael Dalsager.

Det ses også ved, at ønsket om at komme på julebesøg er størst hos folk i storbyen, hvor boligerne er mindst, og blandt de unge uden børn, der oftere bor på sparsom plads.    

Nogle få procent af danskerne har helt særlige ønsker til julen: 1 % lejer helst et sommerhus til juleaften, og 2 % drømmer mest om jul under fremmede himmelstrøg, viser spørgeundersøgelsen fra YouGov og Home.

3 % har i undersøgelsen svaret ’ved ikke’ til spørgsmålet om, hvor de helst vil fejre jul.

Julen hjemme betyder mest i Sydjylland… og for de midaldrende
At holde juleaften hjemme betyder allermest for sønderjyderne. Her svarer 18 %, at ’det betyder alt’ – men også 16 % af nordjyderne g 14 % af fynboerne holder på jul hjemme hos sig selv. Mindst betyder det for folk i København, 9 %.

At være vært i julen er vigtigst for de 50-59 årige, nemlig 18 %. Det ønsker kun 10 % af dem under 30 år.

”De midaldrende har typisk ikke længere småbørn, nogle af børnene er måske flyttet hjemmefra og andre er tæt på. Her er hjemmet en base, hvor de kan samle familien i julen – og de har overskuddet og pladsen til det, ” siger Michael Dalsager.

Undersøgelsen fortæller, at de, der skal på farten rundt i Danmark til jul i år, i snit har 78 kilometer til årets juledestination. Længst har københavnerne - i snit 105 kilometer – tæt forfulgt af nordjyderne med 97 kilometer. Kortest har nordsjællænderne og østjyderne med 49 kilometer.