Vi kører 78 kilometer hjem til jul
13-12-2019 17:00

Vi kører 78 kilometer hjem til jul

MELLEM LANDSDELE: Københavnerne og nordjyderne kører længst for at fejre juleaften – det er mest populært at være julevært i Sydjylland

♫Driving home for Christmas…♫

Julen er årets travleste tid på landets veje, og det bliver den nok igen i år: Godt halvdelen af os skal nemlig på farten for at fejre juleaften i år.

48 % skal holde jul hos nogen i Danmark, 5 % fejrer den under himmelstrøg i udlandet.

Det viser en ny spørgeundersøgelse blandt 1953 voksne i Danmark, der fejrer jul, som YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.

”Folk, der skal på farten i Danmark, har 78 kilometers transport* til der, hvor de skal fejre julen i år, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Tallet dækker helt naturligt over store forskelle. 11 % har mere end 100 kilometer, mens 14 % har max. 10 kilometer.

På juledestinationen venter de 44 %, der er værter for julen og altså slipper for juletrafikken, men nok løser ekstra mange af julens praktiske opgaver.

Længst hjem til jul har københavnerne - i snit 105 kilometer – tæt forfulgt af nordjyderne med 97 kilometer. At der tikker så mange kilometer på, dækker over, at nogle har en del længere til julen end de fleste. Hver femte i København skal eksempelvis køre mere end 100 kilometer.

Kortest har nordsjællænderne og folk rundt om hovedstaden==folk i Østsjælland med 49 kilometer.

At være hjemme hos sig selv i julen er mest populært i Sydjylland. 54 % er i hjemmevante rammer. Kun 27 % i København er værter juleaften.

”De store byer tiltrækker mange unge –  og det er nok mange af dem, der skal hjem til julehygge hos forældre og svigerforældre. Det handler om traditioner, og så bor flere i lejlighed i byerne og har ikke samme plads til at holde jul som folk i et hus, ” siger Michael Dalsager fra Home.

3 % ved enten ikke, hvor langt de har, eller hvor de fejrer julen i år.

*Folk har svaret ved at angive afstanden i kilometer. Der er tale om gennemsnit af besvarelserne.

Folk der bor 
i landsdel

Jul hjemme:
Så mange gør det

Jul ude: Så langt
kører de til  juleaften  (km)

Byen København 27% 105 km
Nordjylland 48% 97 km
Sydjylland 54% 77 km
København omegn 42% 74 km
Østjylland 45% 74 km
Vestjylland 47% 70 km
Fyn 44% 70 km
Vest- og Sydsjælland 45% 70 km
Østsjælland 49% 49 km
Nordsjælland 46% 49 km
Kilde: YoyGov for  Home