Dræbersneglene står på spring efter mild vinter
11-03-2019 09:00

Dræbersneglene står på spring efter mild vinter

Mange danskere har været glade for den usædvanligt milde vinter, men det har den iberiske skovsnegl, populært kaldet dræbersnegl, også. Og det kan måske give et lille skår i forårsglæden for mange haveejere.

”Der har nærmest ikke været en eneste dag med hård, bar frost, og lange, sammenhængende perioder med hård frost er ellers noget af det eneste, som kan få krammet på de små dræbersnegle, som blev klækket i efteråret og har overlevet vinteren. Derfor må vi også forvente at se en del flere af de upopulære snegle i de danske haver dette forår,” forklarer landskabsarkitekt og fagkonsulent i brancheforeningen Danske Anlægsgartnere, Kim Tang.

Temperaturen skal op på 5-10 grader celsius, før de små, overvintrende dræbersnegle begynder at være aktive og komme frem fra deres vinterskjul. Det betyder, at vi normalt først ser de upopulære snegle i haverne et godt stykke inde i marts, april eller endda maj. Sådan bliver det efter al sandsynlighed ikke i år, hvor den tredive år gamle varmerekord i februar på 15,8 grader ifølge Danmarks Meteorologiske Institut blev tangeret den 26. februar.

 

En rask æggejagt hjælper

Heldigvis er der håb endnu for de danske haver, for trods varmen er jorden stadig kold, forklarer Kim Tang. Han anbefaler derfor, at man benytter de første milde forårsdage til at gå haven igennem på jagt efter de små snegle.

”Selvom de fleste danskere nok først at vant til at gå på jagt efter dræbersnegle i haven til påske, synes jeg, at man allerede nu skal tage en sneglejagt i haven og lede efter de oplagte vinteropholdssteder under sten, kompost og efterladte bunker af grene og kviste, potter og krukker og lignende,” forklarer han.

 

Dræbersneglene bliver større i varmen

Dræbersneglene opholder sig tit de samme steder og lægger æggene her. Hvis du derfor er lidt taktisk og lader dette gemmestederne være, så har du et fast sted, hvor du ved, at du skal tjekke og hurtigt få bugt med en stor procentdel af de små snegle, lyder det fra Kim Tang, der fortsætter:

”Når du først har fundet snegle eller æggene, er kogende vand en af de mest oplagte måder til at få bugt med dem. Du kan simpelthen bare hælde vandet ud over. Men hvis du vil være ekstra grundig, kan du selvfølgelig tage æggene med indenfor og koge dem i en gryde.”

Man kan selvfølgelig også blive inde i varmen, men så må man altså forvente flere dræbersnegle i køkkenhavens salat i år, og ikke nok med det. Måske bliver dræbersneglene også større i år end normalt, for forskning har vist, at dræbersneglen vokser hurtigere ved høje temperaturer. Men man kan selvfølgelig håbe på et iskoldt forår.

Man kan læse meget mere om den iberiske skovsnegl HER hos Naturstyrelsen.