Indvielse af Oddesundtårnet
08-12-2018 23:00

Indvielse af Oddesundtårnet

"Tårnet skal være vartegn for området og formidle dets rige natur, kultur og historie til besøgende" sagde borgmester Niels Viggo Lynghøj og formand for Oddesund Beboerforening, da de  tirsdag eftermiddag den 4. december klippede snoren til Oddesundtårnet og råbte sammen med de flere end 100 fremmødte hurra for det nye tårn.

Det skete efter de begge havde holdt tale, ligesom arkitekten Per Clausen og Geopark Vestjylland fik lov at sige et par ord om tårnet.

Oddesundtårnet skal være et vartegn for Oddesund og appellere til besøgende med mange forskellige interesser. Oddesund er velegnet til alle former for friluftsliv som vandring og fuglekigning samt oplevelser ved og på vandet som vindsurfing, fiskeri, sejlads og dykning. Derudover er området interessant for sin historie og kultur.

Nu kan besøgende i Oddesund gå op i 12,5 meters højde og se ud over området, broen, Nissum Bredning og langt ud i horisonten fra tårnets 360 graders udsyn i fire planer.

Inde i tårnet fortæller plancher, skærme, montrer og mange andre formidlingsformer om Oddesund. Besøgende kan opleve historiske fortællinger om området og nogle af de markante personer, som har levet her. Man kan lære noget om naturen, geologien og hvordan Limfjorden blev skabt, og stifte bekendtskab med nogle lokale malere, som har malet smukke landskabsmalerier af området.

Der er formidling om dyrelivet både over og under vandet, med forskellige undervandsfilm, som lokale dykkere har optaget, og endelig byder tårnets indre på droneoptagelser og smukke billeder fra området. Også vejret kan man lære noget om, da brovagtens skærm og de data, han modtager om vejrforholdene, bliver vist i tårnet. Og så kan man som turist få viden om begivenheder i lokalområdet samt overnatningsmuligheder, spisesteder og lignende.

Formidlingen er udviklet i samarbejde mellem formidlingskonsulent Jens Muff Hansen fra Naturplan og frivillige og lokale med viden om området og de relevante fagfelter.

Borgmesteren gav i sin tale en stor tak til de frivillige og lokale for at have været engageret i projektet undervejs og bidraget til at gøre det færdigt – og attraktivt for besøgende.

Oddesund passeres dagligt af omkring 6000 køretøjer. Det nye tårn får således stor synlighed og skal inspirere flere til at stoppe op og få en oplevelse på vej fra A til B.

Grundlaget for Oddesundtårnet kom i Helhedsplanen for Oddesund fra 2013. Her er der beskrevet en række potentialer ved området. Det er de små kulturmiljøer som f.eks. brobyggerhusene på sydsiden, den varierede natur, det store antal forbipasserende, de stærke kendetegn som f.eks. Grisetåodde Fyr og broen, og det unikke vandmiljø for bl.a. dykning.

Oddesundtårnet skal samle alle disse potentialer og blive et centralt udgangspunkt for området. Tårnet bliver også et officielt ankomststed i Geopark Vestjylland.

SE FLERE BILLEDER HER