Få tjek på lunger og luft
10-11-2018 11:00

Få tjek på lunger og luft

På Lungedagen onsdag den 21. november kan borgere i Struer Kommune få gratis lungetjek, information om lungesygdomme og om den sunde livsstil, der kan forebygge dem.

Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen, hvis de får hjælpen til det. Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det måske hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere kan man få ud af den luft, man har.

På Lungedagen onsdag 21. november 2018 kan borgere i Struer Kommune få et gratis lungetjek samt få information om kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation og en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad, når kommunen i samarbejde med Lungeforeningen afholder International Lungedag.

Arrangementet sker onsdag d. 21. november kl. 13.00-16.00 på SundhedscenterStruer, Morten Andersens Passage 7, 1, 7600 Struer.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med f.eks. dårlig form eller alder.

"Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med ”det går nok snart over”. Men symptomer som f.eks. åndenød og hoste i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med rygestop, medicin og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har," siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Få et lungetjek på Lungedagen
En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

På Lungedagen kan du få et lungetjek, når Lungeforeningen sammen med apoteker, hospitaler, læger, kommuner og frivillige i Lungeforeningen afholder arrangementer i hele landet. Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. I landets 19 Bilkaer kan du også lægge vejen forbi og få viden om lungerne.  

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen.

Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne
De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma 
Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

Du kan læse mere om sygdomme, arrangementer og forebyggelse på Lungeforeningens hjemmeside.