Hele Danmark hylder de danske østers i efterårsferien
03-10-2018 09:00

Hele Danmark hylder de danske østers i efterårsferien

Den bliver betragtet som en af de fineste og mest eksklusive råvarer, vi kan opdrive herhjemme, men de færreste danskere kender til den eller har smagt den. I uge 42 kan du komme helt tæt på de danske østers.

En af de fineste råvarer, vi kan opdrive herhjemme, bliver i uge 42 hyldet over hele Danmark.

Et af de steder det kommer til at vrimle med østersoplevelser er i Limfjordområdet, hvor over 20 arrangementer løber af stablen alene i Morsø, Lemvig, Struer, Holstebro og Skive kommuner. Her kan folk blandt andet iføre sig waders og tage på østerssafari i Limfjorden, hvor de runde Europæiske østers holder til. En art østers som topkokke fra hele Europa betragter som en af de mest eftertragtede og smagfulde.

»Det er en af verdens fineste og mest eksklusive fødevarer, vi har herhjemme. Men de fleste danskere kender ikke til dem. Vi eksporterer stort set alle sammen. Og der hvor de bliver eksporteret til, er det de færreste der ved, hvor de oprindeligt stammer fra«, siger Peter Emsenhuber Graversen fra Enjoy Limfjorden.

Derfor afholder man i weekenden d. 12. og 13. oktober det første DM i Østersgastronomi nogensinde. Her kan man opleve og smage en række stjernekokkes bud på, hvordan de østers bør tilberedes. En række dommere, med kokken Per Mandrup i spidsen, vil bedømme deltagernes retter og finde en vinder, mens publikum får mulighed for at købe smagsprøver af de deltagende kokkes retter til konkurrencen.

 “Vi ønsker med det nye DM i Østersgastronomi at slå fast, at vi mener det seriøst, når vi siger, at Nykøbing Mors er Danmarks Skaldyrshovedstad. Det nye DM er fint i tråd med, at vi åbner Nordic Food College, som tager imod de første elever til august 2019.  Der er givet statsmidler til et nyt stort østersklækkeri på Dansk Skaldyrscenter. Derudover er vi i gang med at opbygge et velkomstcenter for ”skaldyrsturisme” på Mors”, siger Borgmester i Morsø kommune Hans Ejner Bertelsen (V).

Fælles for de mange arrangementer, der er en del af den landsdækkende festival Oyster Trophy Week, er, at de skal være med til at gøre op med de mange forestillinger og myter, som østersen er omgivet af.

»Det siger lidt om råvarens kvalitet, at den i en årrække var under kongeligt monopol, og man risikerede at dø, hvis man brød det. Jeg synes oplevelsen med at spise en frisk limfjordsøsters er fuldt på højde med at spise en skefuld russisk kaviar, men østers er langtfra lige så dekadent. Det er faktisk en råvare alle kan tage ud og fange spandevis af. Helt gratis«, siger Pelle Øby Andersen, der er direktør i organisationen Food Organisation of Denmark, der sammen med en række regionale partnere, arrangerer Oyster Trophy Week.

Få det store overblik over hele Oyster Trophy Week 2018 her: https://bit.ly/2OY11qv

Baggrundsinformation
Østers har ofte været forbundet med myter, magi og store kulinariske oplevelser. Østersen har ry for at have særlige amorøse egenskaber, og det fortælles bl.a., at Casanova spiste 50 østers hver dag.  Samtidig er der også dem, der påstår, at Cæsar invaderede Storbritannien i jagten på de bedste østers. I Danmark havde Det Danske Kongehus monopol på fiskeriet af østers. Noget som det tjente gode penge på at eksportere til den russiske zar. Så gode penge, at det var forbundet med dødsstraf for menigmand at høste af dem. Det har heldigvis ændret sig, og Limfjorden er i dag hjem for både den oprindelige europæiske østers og den invasive stillehavsøsters.

Limfjorden har verdens største sammenhængende bestand af europæiske flade østers, også kaldet flad østers eller Ostrea edulis. Det er den oprindelige europæiske østersart, der i dag mange steder er blevet fortrængt af stillehavsøstersen, en invasiv art. Helt op til 1970erne var det den europæiske østers, man forbandt med at spise østers. I dag spiser vi primært stillehavsøstersen.

Skiftet kom, efter at bestandene af den flade østers blev stort set udraderet af de dødelige parasitter Bonamia ostreae og Marteilia refringens, hvad der fik især den franske østersindustri til at sætte stillehavsøstersen ud i stedet. Limfjordens østersbestand blev som en af de eneste i Europa ikke ramt af epidemien.