Guld og bedrag
06-09-2017 12:00

Guld og bedrag

– da Nationalbanken og den danske regering snød nazisterne Torsdag den 28. september kl. 19.30 gæster Henrik Denta Midtpunktet på Thyholm og fortæller den spændende og overraskende historie.

  Henrik Denta 

I kælderen under Nationalbanken lå der i 1938 over 20 tons guld. Og på direktionsgangen var der stigende bekymring for, at Hitlers fremmarch i Europa også ville gå ud over Danmark. Hvis nazisterne besatte Danmark ville de med sikkerhed stjæle de mange tons guld i Nationalbankens kælder som en af deres første handlinger.

Det er historien om, hvordan Nationalbankens øverste direktør og den danske regering med statsminister Thorvald Stauning i spidsen lagde hemmelige planer, der sendte guldet i sikkerhed i udlandet. Selv om det var forbudt at føre guld ud af Danmark. Og det er historien om, hvordan guldet på bedste Olsen-bande maner blev ført ud med lastbil og damplokomotiv midt om natten.

Historien har aldrig været fortalt før. Først da journalist Henrik Denta fik aktindsigt i korrespondancerne mellem nationalbankerne i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England og USA begynder historien at dukke op i sin helhed. De få implicerede personer, der har haft kendskab til hele historien, har aldrig pralet af deres bedrifter sidenhen.

Billetter kan købes i Midtpunktet eller bestilles ved linda@venoe.dk Foredraget arrangeret af Struer-Egnens Folkeuniversitet, Midtpunktet og Egnshistorisk Forening Thyholm og Jegindø.