Thyholm Kunstforenings Påskeudstilling
19-03-2016 23:00

Thyholm Kunstforenings Påskeudstilling 2016 går på flere måder lige til kanten.

Og hvis der insisteres på, at der udstilles lokale kunstnere til påske må vi nok endda indrømme, at vi går en anelse over kanten.

De to kunstnere, som udstiller i Kulturhuset i Hvidbjerg, bor og arbejder så tæt på kanten som muligt.

Bente Møller er fra Vrist, ca. 200 meter fra Vesterhavet, men i luftlinie så tæt på Thyholm, at vi godt vil vove at kalde hende lokal. Hun opholdt sig i en periode på Færøerne, og blev her inspireret af de mørke fjelde og af alle fårene. Efter at hun slog sig ned i Vrist er der ikke blevet malet mange fjelde, men dyrene har stadig en stor plads i Bente Møllers hjerte.

Hun siger, at hun maler portrætter af såvel dyr som mennesker, og i de senere år er der kommet flere musik-billeder til, hvor det både er musikeren og musikken, der portrætteres. Hendes billeder af ”den store nabo i vest” er vel også en form for portrætter. Og alt er malet med stor kærlighed og respekt.

Bentes produktion er ikke kæmpestor. Dertil er hendes arbejdsmetode for tidskrævende. Hun arbejder længe med hvert enkelt billede for at få bevægelse, udtryk og farveholdning til at gå op i en højere enhed.

Dorte Visby bor i Lønstrup, og har næppe mere end 50 meter til havet. Unægtelig ikke særlig Thyholmer-lokalt, men hun er født i Vestervig, og hendes forældre drev i en årrække boghandel i Hvidbjerg, så alligevel….!

Lønstrup Klint, som ligger lige uden for Dortes dør giver både materialer og inspiration til den keramik, der fortrinsvis i form af krukker og fade, kommer fra værkstedet på Mårupgård. Dorte Visby betegner netop krukken som ”al keramiks funktionelle urmoder”, og ofte er såvel leret som inspirationen hentet i det danske urfjeld – lerklinten.

Krukken er jo i sit udgangspunkt lavet med en funktion for øje, og Dortes krukker vil da sikkert også kunne finde anvendelse som beholdere for almindelige dagligdags ting, men såvel form som finish, med glasur, som er blandet med tang, strandsand og

sedimenter fra klinten, gør, at de i højere grad er skulpturer end brugsgenstande.

Dorte Visby har også lavet store keramiske udsmykninger, men dem må man tage til Nordjylland for at se. Når udstillingen åbner Skærtorsdag kl. 15, er der ”kun” de mindre værker at se.

Men de er nu også et besøg værd.