Bedre mobildækning på vej til Struer kommune
15-03-2015 10:00
Bedre mobildækning på vej til Struer og fem andre kommuner  
Telenor og seks kommuner er klar med en plan, der de kommende måneder vil resultere i blandt andet syv nye mobilmaster.

I efteråret 2014 valgte seks jyske kommuner – Herning, Struer, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Skive – Telenor som deres nye teleleverandør efter et fælles udbud.

Som en del af udbuddet forpligtede Telenor sig til en udbygning af mobilnetværket i de seks kommuner. Nu kan Telenor og kommunerne fremlægge udbygningsplanerne, der medfører 83 netværksopgraderinger i de seks kommuner. 

- Med skiftet til Telenor ønskede vi at opnå umiddelbare dækningsforbedringer, og det har vi fået. Men det betyder ikke, at vi er i mål. Det er afgørende for lokale borgere og virksomheder, og ikke mindst for kommunernes kørende medarbejdere, at vi får lukket hovedparten af de resterende mobilhuller. Vi kommer et langt stykke af vejen med de forbedringer, der sættes i søen nu, og Telenor har udvist stor fleksibilitet for at imødekomme vores dækningskrav, siger Poul Venø, der er it-chef i Herning kommune.

De seks kommuner valgte i udbuddet at prioritere fladedækning højere end i eksisterende rammeaftaler. Det betyder, at Telenor blandt andet har forpligtet sig til at sikre en udendørs tale- og datadækning på 98,5 procent af matriklerne i de seks kommuner, som dermed opnår et væsentligt løft af den samlede dækning i kommunernes områder. Telenor skal desuden garantere indendørsdækning på cirka 1.000 adresser, som de seks kommuner har udpeget.

- Det en fornøjelse at have et partnerskab med kommuner, som har store ambitioner for mobildækningen og samtidig har forståelse for, at Telenor er en virksomhed, der også har en forretning at drive. Vi har sammen med kommunerne lavet et grundigt forarbejde for at kortlægge, hvor behovet for dækningsforbedringer er størst. Nu har vi lagt en klar plan for, hvor forbedringerne skal gennemføres, så de kommer flest mulige borgere til gavn, siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

Fakta om de nye dækningsforbedringer

Telenor bygger syv nye mobilmaster, der alle udstyres med både 2G-, 3G- og 4G-sendere. Oveni kommer en lang række opgraderinger af eksisterende mobilmaster. Opgraderingerne sikrer 3G- og 4G-dækning i en række områder, hvor der i dag kun er 2G-dækning. I alt foretager Telenor 83 forbedringer af mobilnetværket i de seks kommuner. 

Mobilsignalet når typisk ud i en radius af 5-10 km. Rækkevidden er kortere, hvis signalet støder ind i eksempelvis skov, bakker eller høje bygninger. 2G-nettet bruges til mobilsamtaler, mens 3G bruges til både samtaler og mobilt internet. 4G bruges til mobilt internet og giver de højeste mobile datahastigheder, hvis man har en 4G-parat smartphone eller tablet pc.