Thyholm Kunstforenings sommerudstilling
18-06-2014 16:00

Thyholm Kunstforenings sommerudstilling

Efter mere end 20 års sommerudstillinger, kan Thyholm Kunstforening stadig overraske med nye, spændende kunstner  – Iben Toft Nørgaard.

Iben Toft Nørgård er uddannet på Det Jyske Kunstakademi, har boet og arbejdet i Berlin i nogle år og har udstillet i ind- og udland, inden hun nu er eneudstiller i Kulturhuset i Hvidbjerg.
 
Hvis der skal sættes en genrebetegnelse på Ibens billeder må det blive collager. Men det er collager af en helt speciel slags. Ganske vist er grundlaget billeder fra alverdens blade og antikke plantebøger, som bliver klippet i stykker for så at genopstå som farvestrålende insekter.
Når et kunstværk udstilles på gulvet og er beregnet til at skulle ses fra flere sider, taler man oftest om en skulptur. Det giver associationer til marmor, granit og bronze, men da Iben Toft Nørgård jo arbejder i noget lettere og luftigere materialer, taler hun om 3D collager, hvor hvert enkelt udklip omhyggeligt bliver foldet hele vejen rundt, så når det hele samles, får det en tredimensionel karakter. Når de så udstilles i glasmontrer med en nål i ryggen, leder de på en helt særegen vis tankerne hen på videnskabelige plancher og insektsamlinger, som man kan tænke sig, at Darwin med stor fryd ville have præsenteret efter sin videnskabelige jordomrejse.
 
For det ligner godt nok insekter, men så alligevel ikke. Iben Toft Nørgård skaber nye arter, og selv om de er smukke, er de også lidt skræmmende. For kan man nu være sikker på, at hun kun opfinder dem på papiret? Har hun måske i samarbejde med en flok genmanipulerende forskere virkelig skabt disse nye skabninger? For udgangspunktet er jo billeder af eksisterende planter, og resultatet er en samling hidtil ukendte insekter. Og kan vi nu være sikre på, at det, på trods af skønheden, ikke er nogle yderst farlige væsner der her er skabt?
 
Man kan se udstillingen som et bevis på, at naturen er sund og smuk, der er mange grøntsager involveret, men man kan også se den som en advarsel, om at de her nye arter er klar til at tage over, men man er nødt til at se den.
 
Fernisering
Iben var kunstner da kulturprojektet ”Bølgen” ramte Thyholm sidste år, og mange børn havde en begivenhedsrig uge sammen med Iben, deres fælles værker hænger stadig i Midtpunktet, så Thyholm Kunstforening og Iben glæder sig specielt til at se mange børn til ferniseringen i Kulturhuset søndag 22. juni kl 15 – 17.
Der er gratis adgang, og skulle man være forhindret på ferniseringsdagen kan man se udstillingen frem til 8. august.