Farvel til en eventyrer: Sørgede for strøm til danskerne i 30 år
22-06-2023 13:00

Modtaget fra Anny Moog ...

Farvel til en eventyrer: Sørgede
for strøm til danskerne i 30 år

Ingeniør Jens Søndergaard Kjær, Ubberød, er sovet ind efter kort tids kræftsygdom 6. juni. Han blev 60 år.

Jens er født og opvokset på Jegindø i Thy og gennem små 30 år slog han ligeledes rødder i Hørsholm. Her byggede han sit eget hus på Bomosevej, som blev hans base, mens han udøvede sit erhverv som maskiningeniør med speciale i kraftværker og produktion af strøm.

Vejen til ingeniør gik over en uddannelse som landbrugssmed. Den fortid blev til en livslang hobby med interesse for traktorer, som gjorde et sjældent syn muligt i nabolaget.

Traktor-ejer

Man kunne se en særlig velholdt udgave af en legendarisk Fiat traktor i garagen på villavejen i Ubberød.

For få år siden erhvervede Jens en landbrugsejendom i Skyum i Thy, så han kunne nære sine rødder i både øst og vest.

Jens arbejdede gennem hele sin karriere for BW Energi og BWSC, som sendte ham ud, når der skulle løses større specialopgaver. Han har gennem 30 år spillet en vigtig rolle i den praktiske udførelse af grøn omstilling med fokus på effektiv udnyttelse af ressourcer til energi. Når danskerne tænder for stikkontakten kommer strømmen fra et af de danske kraftværker – ofte fyret med biomasse – hvor Jens på et tidspunkt havde været med til at optimere driften.

Moderne eventyrer

Han var en moderne eventyrer. Som nyuddannet tog han sammen med en anden ung thybo til Sydafrika og arbejdede der et lilles års tid.

Afrika forblev en livslang interesse, og han planlagde ture til Kenya og Congo, som skulle gennemføres, når han lod sig pensionere.

Som ingeniør opholdt han sig gennem længere tid i Tjekkiet, Italien, Spanien, England og Sydkorea. Han mødtes i øjenhøjde med håndværkere fra alle kulturer, og han havde en robust personlighed, der gjorde, at han trivedes ved at opholde sig på en udenlandsk byggeplads i månedsvis og endda årevis med blikket stift rettet mod resultatet.

De korte weekendophold i Danmark indimellem var ikke altid nok til at bevare et tæt forhold til næste generation. Tjekkiet faldt Jens for, og han efterlader sig sin hustru Elizabeth, som kommer fra Tjekkiet, samt to børn fra tidligere forhold.

 

Mindeord modtaget af Søren Søndergaard Kjær, bror til afdøde.