Mississippi viser igen Årets Pressefoto
14-06-2023 12:00
Bruno Nordensgaard med tre vinderbilleder fra konkurrencen Årets Pressefoto 2022. Til venstre ”Årets pressefoto,” som også vandt i kategorien ”Årets nyhedsbillede Danmark.” Fotografen er freelanceren Anthon Unger. De to andre fotos er fra en serie, s

 

Mississippi viser igen
"Årets Pressefoto 2022"

Det thyholmske kunst- og kultursteds sommerudstilling byder desuden på værker af ni afgangselever fra Aarhus Kunstakademi. Fernisering 17. juni kl. 14  – med korsang

For andet år i træk viser kunst- og kulturstedet Mississippi på Thyholm Årets Pressefoto. Det sker på sommerudstillingen, hvor også ni studerende fra Aarhus Kunstakademis afgangshold viser nogle af deres værker.

Mississippi, der har hjemme på Odby gamle Skole på det sydlige Thyholm, holder fernisering lørdag 17. juni, hvor det lokale kor Opus 7790 optræder med tre numre.

Udstillingen vises til og med søndag 13. august. Åbningstiderne i sommerudstillingen er onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13.30 – 17.00.

”Igen i år har vi fået lov til at overtage ”Årets Pressefoto” fra Den Sorte Diamant i København. Det er i bogstavelig forstand, idet jeg kørte over og hentede billederne i slutningen af april, da udstillingen var taget ned,” fortæller Bruno Nordensgaard, som er stedets stifter og leder.

Han fortsætter: ”Jeg er glad over muligheden for at vise disse pressefotos, taget af Danmarks bedste fotografer. Ja, nogle af dem er blandt verdens bedste. Det er stort! Jeg kan håbe, at vi har startet en tradition.”

Vinderbillede fra Field’s

”Årets Pressefoto 2022” består af vinderne i 12 kategorier af stillbilleder, hvor ”Årets pressefoto” og ”Årets pressefotograf” er de vigtigste.

Vinderbilledet er taget af freelanceren Anthon Unger ved Field’s søndag 3. juli, da tre blev dræbt og syv andre såret af skud. Det viser politiet i gang med at evakuere folk ud af indkøbscentret, mens redningsmandskab er på vej ind for at hente sårede ud.

Det samme pressefoto vandt også kategorien ”Årets nyhedsbillede Danmark.”
 

Titlen ”Årets pressefotograf” gik til Politikens Jacob Ehrbahn. Et af billederne i hans serie viser jublende DSU’ere på valgnatten - natten mellem 1. og 2. november - da det står klart, at rød blok opnår 90 mandater, dvs. flertal i folketingssalen, så Mette Frederiksen kan danne en rent rød regering. Det gik som bekendt anderledes: 42 dage senere dannede Mette Frederiksen en regering hen over midten med Venstre og Moderaterne. Men det er en anden historie, og DSU’ernes ansigter ville ved dén lejlighed måske have set meget anderledes ud…

Politiken-fotografen blev ”Årets pressefotograf” for femte gang. Han vandt titlen så sent som sidste år, desuden i 2001, 2012 og 2014.
Årets Pressefoto, er som sidste år placeret i Mississippis store udstilligshal.


To gengangere på Mississippi

I resten af rummene på Mississippi udstiller afgangsholdet fra den fire-årige billedkunstneriske uddannelse på Aarhus Kunstakademi.

Alt i alt er de erfarne kunstnere, og der venter publikum gode oplevelser.

En af de ni udstillere er Vibeke Gøtzsche, som tidligere - i 2015 og 2019 - har udstillet på Mississippi. Hun blev aktiv udstiller netop i 2015 og har siden deltaget på flere af de statsanerkendte, censurerede udstillinger, blandt andet Den Frie i København.

De fleste andre af dem, publikum vil møde på Mississippi, har også været optaget på de statsanerkendte censurerede udstillinger.

Og så er der endnu én, der tidligere har udstillet på Mississippi.

I 2018 startede Vibeke Gøtzsche på Aarhus Kunstakademi. ”Så ja, det blev til fem år, og for os alle,” konstaterer hun. ”Corona lukkede skolen et halvt år. Da den igen kunne åbne, lagde ledelsen et ekstra halvt år oveni de normerede fire år. Den ekstra tid gjorde det muligt at gennemføre en ny form for afgang.

Den gik ud på, at vi alle på afgangsholdet i det sidste år skulle arbejde i samme værksted til gensidig inspiration. OK, i princippet, for de tre keramikere måtte nødvendigvis arbejde på keramikværkstedet. Men vi kom hele tiden hos hinanden, vi billedkunstnere hos dem på deres værksted og de hos os. Altid til gensidig inspiration. Det var en ny, spændende og givende måde at arbejde på. Vi mener selv, at vore værker har fået tilført noget ekstra, og jeg tror, at publikum kan se det!”

God plads, god placering

Vibeke Gøtzsche runder af: ”Mississippi er dejligt sted, med rigtig god plads. Stedet har en god placering nær A11, med pendlere samt en masse turister sommeren igennem. Jeg er virkelig glad for at være tilbage!”

Som nævnt har endnu en blandt de ni billedkunstnere tidligere udstillet på Mississippi: Majbritt Birk. Og en tredje har nylig udstillet i Nordvestjylland, Erik Hørning, på Kirsten Kjærs Museum.

De resterende navne er Charlotte Sølling Knudsen, Hanne Nowack, Jette Sørensen, Lene Krogh Stine Petersen og Ulla Rasmussen.

 

Kunstnerne har arbejdet med en bred variation af kunstneriske medier og materialer: keramik, maleri, grafik, fotografi og skulptur samt ”krydsninger” heraf.

Alle afgangs-kunstnerne findes på Instagram med profiler og værker. Næsten alle har en Facebook-profil og en hjemmeside. På nettet er der altså gode muligheder for at skærpe appetitten forud for besøget på Mississippi.